Jak se staví pergola


Krátce řečeno pomalu a těžce, pokud ji stavíte svépomocí. O to větší je pak radost z výsledku.



Ale pěkně popořádku. Za dílnou jsem měla nevyužitý prostor otevřený do zahrady, který se nabízel jako prostor k relaxaci.


Každá, i zahradní, stavba musí mít dobrý základ. To znamenalo vykopat nemalé množství hlíny, zabetonovat obrubníky a patky pro trámy a díru zavéz štěrkem jako podklad pod dlažbu. To, co se jednoduše napíše v jedné větě, byla největší dřina.



Pak mohl přijít zedník a natáhnout novou omítku.


Pak bylo třeba rozebrat část střechy, aby se dalo napojit. Tesař pomohl s dřevěnou konstrukcí a můj milý pokračoval obkladem stěny.


Položení polykarbonátové střechy byl celkem oříšek, protože jsme to dělali poprvé bez návodu, jen intuitivně. Celkem hlavolam, ale povedlo se. Fotku z toho nemám, protože během této práce nebylo ani pomyšlení na focení.
Následovalo položení dlažby, postavení boční zídky a podbití ochozu, který se na střeše musel nechat pro přístup na půdičku dílny.
Teď přišla řada na mě a já jsem se mohla vyřádit při úpravě starého nábytku. Vše, co na pergole máme, jsou věci, které už někdo jiný nechtěl. Už jsem je postupně s podrobnostmi zveřejňovala, a tak připomenu jen pár věcí s odkazy na starší příspěvky.

Bytelná sedací souprava Vintage trůn


 Skříňka na pergolu a Stolek na pergolu II


Starý vojenský kufr na polštáře a deky v Renovace staré truhly


Odkládací stolek ze sudu


Stojací lampa v Proměna stínidla lampy


Stará vědra na květiny z Dřevěné nádoby


Přetvořené lampy v Ikea hack


Zastínění na pergole


Zdaleka však nejsme hotovi, pořád je co vylepšovat. A to je na tom to nejlepší, ten proces tvoření a vymýšlení. O to příjemněji se tady po práci lenoší.

Komentáře

  1. Zdravím tě, Jarinko.
    Jste oba moc šikovní! Užijte si ten vylepšený prostor.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.