Jak vybrat potahovou látku

 widesign.cz

Samozřejmě první věc, co každého zajímá, je barva a dekor látky. Tady neexistuje univerzální rada. protože záleží na vkusu, místě a na tom, co čalouníme. Obecně bych řekla, že látka by měla ladit s typem křesla. Na lehké retro křesílko je pěkná látka s pestřejším vzorem, na starší ve stylu "halabala" se hodí vzory ve stylu art deco, menší opakující se geometrické obrazce. Každý to ale může vnímat jinak. Já jsem nakonec vybírala z této série od Kolovratu.

Vytypovala jsem si pár barev a nechala jsem si poslat vzorky. Pokud kupujete přes internet, tak vzorky doporučuji v každém případě, nejen kvůli barvám, ale i možnosti látku si osahat.

Druhá věc je kvalita, která není otázkou vkusu, ale dá se přesně definovat. Parametrů je víc, ale uvedla bych aspoň 2 nejdůležitější a těmi je gramáž a martindale (odolnost v oděru). Vhodná gramáž začíná kolem 400g/m2, vyšší je lepší. Podle martindale se dají látky rozdělit na dekorační pod 20 000 otáček a potahové, jejichž kvalita stoupá s rostoucím číslem. Na méně zatěžovaná křesla a sedáky židlí stačí i   30 000 otáček, ale na více zatěžované bych doporučila 40 - 50 tisíc. Pro komerční prostory se používá i 100 000.



Komentáře