Jen jedenkrát za rok. Ano, jen jedenkrát za rok peču tento koláč, protože na víc moje úroda rebarbory nestačí. O to víc si dám na něm záležet a s jeho výrobou si pohraju.
Nejdříve si připravím rabarboru. Už samotné zpracování rebarbory chce svůj čas, protože oloupat všechny stonky je pracné, ale pak už stačí jen nakrájenou rabarboru povařit 3 minuty s cukrem. Cukru dávám od oka, asi tak 10 dkg i více. Vody něco přes 1 litr, aby zbyla i šťáva na pití. Uvařená rebarbora se přecedí a 2 dl odliju do menšího hrnce na další použití.
Na těsto potřebuji:
340 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,1 žloutek, 1 lžíce cukru, 170 g másla
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přimícháme cukr a žloutek a nakonec na kousky nakrájené máslo. Vše je nejlépe zpracovávat bez dotyku rukou, aby se těsto zbytečně nezahřívalo a mouka nevylučovala lepek, který způsobí, že koláč je málo křehký a víc tvrdý. Já máslo zapracuji nejříve pomocí příborového nože a pak v sekáčku do tvaru drobenky. Do sekáčku se mi vejde na 2 krát. Drobenku nechám odpočinou v ledničce a pokračuji tvarohovou náplní:
2 tvarohy, 2 žloutky a cukr dle chuti
Používám 1 kostku a 1 vaničku tvarohu, protože smícháním mají ideální hustotu. Teď nastal čas dokončit rebarboru. Do rebarborové šťávy, kterou jsem si už odlila vmíchám 1 valikový pudinkový prášek a uvařím do kašovité hmoty, vmíchám rabarboru a začnu plnit větší dortovou formu vyloženou pečícím papírem. Na dno formy nasypu 2 třetiny drobenky, nechám asi 15 minut zapéct, pak rozprostřu tvaroh, na něho dám rebarboru a zasypu zbytkem drobenky. Peču v troubě asi půl hodiny a mezitím vyšlehám ze zbylých 3 bílků sníh, do kterého zamíchám moučkový cukr dle chuti. Když je koláč na povrchu upečený, pokryju ho sněhem, posypu oříšky nebo mandlemi a dám zapéct na nižší teplotu. Na povrchu se vytvoří slaďoučká krusta. Krájím až po úplném vychladnutí, kdy je rebarborová vrstva už tuhá.
Výborný koláč. Měla jsem ho. doporučuji si ho udělat. 😊
OdpovědětVymazat