Rebarborový koláč

Jen jedenkrát za rok. Ano, jen jedenkrát za rok peču tento koláč, protože na víc moje úroda rebarbory nestačí. O to víc si dám na něm záležet a s jeho výrobou si pohraju.
 


Nejdříve si připravím rabarboru. Už samotné zpracování rebarbory chce svůj čas, protože oloupat všechny stonky je pracné, ale pak už stačí jen nakrájenou rabarboru povařit 3 minuty s cukrem. Cukru dávám od oka, asi tak 10 dkg i více. Vody něco přes 1 litr, aby zbyla i šťáva na pití. Uvařená rebarbora se přecedí a 2 dl odliju do menšího hrnce na další použití.


Na těsto potřebuji:  
340 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,1 žloutek, 1 lžíce cukru, 170 g másla 
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přimícháme cukr a žloutek a nakonec na kousky nakrájené máslo. Vše je nejlépe zpracovávat bez dotyku rukou, aby se těsto zbytečně nezahřívalo a mouka nevylučovala lepek, který způsobí, že koláč je málo křehký a víc tvrdý. Já máslo zapracuji nejříve pomocí příborového nože a pak v sekáčku do tvaru drobenky. Do sekáčku se mi vejde na 2 krát. Drobenku nechám odpočinou v ledničce a pokračuji tvarohovou náplní:                                                        
2 tvarohy, 2 žloutky a cukr dle chuti                       
Používám 1 kostku a 1 vaničku tvarohu, protože smícháním mají ideální hustotu. Teď nastal čas dokončit rebarboru. Do rebarborové šťávy, kterou jsem si už odlila vmíchám 1 valikový pudinkový prášek a uvařím do kašovité hmoty, vmíchám rabarboru a začnu plnit větší dortovou formu vyloženou pečícím papírem. Na dno formy nasypu 2 třetiny drobenky, nechám asi 15 minut zapéct, pak rozprostřu tvaroh, na něho dám rebarboru a zasypu zbytkem drobenky. Peču v troubě asi půl hodiny a mezitím vyšlehám ze zbylých 3 bílků sníh, do kterého zamíchám moučkový cukr dle chuti. Když je koláč na povrchu upečený, pokryju ho sněhem, posypu oříšky nebo mandlemi a dám zapéct na nižší teplotu. Na povrchu se vytvoří slaďoučká krusta. Krájím až po úplném vychladnutí, kdy je rebarborová vrstva už tuhá. 



Komentáře

Okomentovat

Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.