Komoda U 452

Máte nějaký kousek nábytku, který se stěhuje s vámi a provází vás celý život? 

Já mám tuto komodu U 452, která byla navržena v 60. letech jako součást sektoru U 450 návrháře Jiřího Jiroutka. Sloužila už v mnoha místnostech k různým účelům, nejčastěji jako prádelník nebo knihovna. Pojme toho opravdu hodně a její elegantní nožky jsou dnes in. Horní desku, kde byla dýha už jemně odřená a flekatá stačilo ošetřit olivovým olejem s pár kapkami citrónu. Tato kombinace dokáže na dřevěné dýze zázraky.

Sektorový nábytek 60. let znamenal oproti nábytku 50. let značné odlehčení a také jednoduchou montáž. Spodní díly stály na oddělávacích nožkách a vrchní díly se nasazovaly na kovové kolíčky do připravených dírek. 

Nábytek byl tak mobilnější a také se mohl libovolně seskládat. Dnes máme stavebnicový nábytek běžně, ale v té době to bylo něco nového. 

Mimochodem, dnes jsou komody na nožkách opět oblíbené v tzv. skandinávském stylu.

Komentáře

  1. Jarinko, to je nábytek, který se dá podědit po babičce a ještě léta slouží a vypadá dobře, třeba i nějak natřený. Pamatuji si, jak v šedesátých letech známí jeli na výstavu nábytku někam do Ostravy a přivezli si obývák asi za 8 tisíc, kde bylo úplně všechno a mají ho dodnes! Taky se dal sestavit různě.
    Hezký den ti přeji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.