Dýně v kuchyni


Ráda pěstuji dýni gigant, protože mám z ní radost, když roste doslova před očima. Horší to potom je se zpracováním. Pokud se nerozkrojí anebo jinak nepoškodí, vydrží ve sklepě do dalšího roku. jakmile se však nakrojí, je třeba ji rychle, tak do deseti dnů, zpracovat.


Mám 3 recepty, jak ji lze po velkých kusech použít. Vykrojený díl je právě na jeden hrnec kompotu.

Kompot

Tuto klasiku vařím v pětilitrovém hrnci. Oloupanou a očištěnou dýni nakrájím na větší kostky tak do 3/4 hrnce a doplním vodou do téměř plného hrnce, aby bylo hodně kompotové šťávy. Přidám svazek skořice, asi 15 hřebíčků a od oka cukru, řekněme 20 dkg (nevážím to). Vše se zamíchá, uvede do varu a vaří se 4 minuty. Do vychladlého kompotu vymačkám 2 citróny a nechám odležet v chladu do druhého dne. Dýně, která je sama o sobě planá, natáhne do sebe chuť přidaného koření a citrónu. Možno případně dosladit.


Džus

Uvedu dávku, ze které je nakonec 6 litrů džusu. 1 a půl kg dýně nakrájím na kostky, zasypu půl kilogramem cukru, přidám 1 lžičku kyseliny citrónové a vše zaliju 1 a čtvrt litrem převařené vody. V chladu se nechá 24 hodin odležet. Do této směsi se pak přidají 2 na čtvrtky nakrájené biocitróny i s kůrou a vše se vaří asi 10 minut. Po vychladnutí se citróny vytáhnou a vše se rozmixuje. Pak se doplní do 6 litrů převařenou vodou, vmíchá se 1/2 vitacitu a vymačká šťáva ze 2 citrónů. Vychlazený je nejchutnější.


Polévka

Do hrnce nakrájíme kus dýně, 1 mrkev a kousek zázvoru. Přidáme rozpůlenou cibuli, zalijeme vodou a vaříme asi 1/4 hodiny. Vytáhneme cibuli a zbytek rozmixujeme. Na zahuštění nastrouháme 1-2 brambory (podle množství vody) a povaříme další čtvrthodinku. je dobré přidat i kousek bujonu. Zbývá už jen dochutit solí, pepřem a zjemnit smetanou. Osmažený chleba a petrželka se přidá až na talíř.


Zkoušela jsem i jiné dýňové polévky, např. s pomerančem, ale tahle mi chuťově sedla nejvíc.

Komentáře

  1. Jarinko, to je bezva, žes to sem dala. Mamka nám dělávala dýňový kompot - chutnal jako ananasový, ale netuším, jaký byl recept. Nás bylo 6 dětí, tak jsme jedli, co bylo. Mamka zavařovala jablka, hrušky, švestky, dělala nám i křížaly.
    Hezký večer Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.