Mám 3 recepty, jak ji lze po velkých kusech použít. Vykrojený díl je právě na jeden hrnec kompotu.
Kompot
Tuto klasiku vařím v pětilitrovém hrnci. Oloupanou a očištěnou dýni nakrájím na větší kostky tak do 3/4 hrnce a doplním vodou do téměř plného hrnce, aby bylo hodně kompotové šťávy. Přidám svazek skořice, asi 15 hřebíčků a od oka cukru, řekněme 20 dkg (nevážím to). Vše se zamíchá, uvede do varu a vaří se 4 minuty. Do vychladlého kompotu vymačkám 2 citróny a nechám odležet v chladu do druhého dne. Dýně, která je sama o sobě planá, natáhne do sebe chuť přidaného koření a citrónu. Možno případně dosladit.Džus
Uvedu dávku, ze které je nakonec 6 litrů džusu. 1 a půl kg dýně nakrájím na kostky, zasypu půl kilogramem cukru, přidám 1 lžičku kyseliny citrónové a vše zaliju 1 a čtvrt litrem převařené vody. V chladu se nechá 24 hodin odležet. Do této směsi se pak přidají 2 na čtvrtky nakrájené biocitróny i s kůrou a vše se vaří asi 10 minut. Po vychladnutí se citróny vytáhnou a vše se rozmixuje. Pak se doplní do 6 litrů převařenou vodou, vmíchá se 1/2 vitacitu a vymačká šťáva ze 2 citrónů. Vychlazený je nejchutnější.Polévka
Do hrnce nakrájíme kus dýně, 1 mrkev a kousek zázvoru. Přidáme rozpůlenou cibuli, zalijeme vodou a vaříme asi 1/4 hodiny. Vytáhneme cibuli a zbytek rozmixujeme. Na zahuštění nastrouháme 1-2 brambory (podle množství vody) a povaříme další čtvrthodinku. je dobré přidat i kousek bujonu. Zbývá už jen dochutit solí, pepřem a zjemnit smetanou. Osmažený chleba a petrželka se přidá až na talíř.Zkoušela jsem i jiné dýňové polévky, např. s pomerančem, ale tahle mi chuťově sedla nejvíc.
Jarinko, to je bezva, žes to sem dala. Mamka nám dělávala dýňový kompot - chutnal jako ananasový, ale netuším, jaký byl recept. Nás bylo 6 dětí, tak jsme jedli, co bylo. Mamka zavařovala jablka, hrušky, švestky, dělala nám i křížaly.
OdpovědětVymazatHezký večer Jiřina z N.