Už víc než 20 let dělávám rok co rok tuto marmeládu. Patří mezi stálice mých Babiččiných lektvarů.
Každý rok chutná malinko jinak pdle toho, jak se urodí jednotlivé bobuloviny; černý a červený rybíz, angrešt, maliny a jahody. Letos ji mám bez malin a jahod.
Nejobtížnější bývá dostat šťávu bez slupek a jader. Po vyzkoušení různých způsobů jsem nakonec zůstala u tohoto:
Nejdříve všechno ovoce nadrtím v sekáčku,
a potom přepasíruju přes jemné sítko.
Čistou šťávu zvážím, abych věděla, kolik cukru mám přidat. Dávám v poměru 1:1. Štávu vařím zprudka 15 minut na hlubší pánvi s nepřilnavým povrchem. Nejvíce se mi osvědčil kamenný povrch, jiné pánve už nepoužívám.
Pak sporák vypnu, pomalu vmíchám odměřené množství cukru a znovu vařím asi 5 minut.
Pokud by po kápnutí na studený talířek neželírovalo, pár minutek přidám. Jestli je hodně rybízu, tak želíruje výborně. Pak stačí plnit do připravených skleniček. K plnění používám seříznutý trychtýř.
Po naplnění nechám vychladit víčkem dolů.
Každý rok chutná malinko jinak pdle toho, jak se urodí jednotlivé bobuloviny; černý a červený rybíz, angrešt, maliny a jahody. Letos ji mám bez malin a jahod.
Nejobtížnější bývá dostat šťávu bez slupek a jader. Po vyzkoušení různých způsobů jsem nakonec zůstala u tohoto:
Nejdříve všechno ovoce nadrtím v sekáčku,
a potom přepasíruju přes jemné sítko.
Čistou šťávu zvážím, abych věděla, kolik cukru mám přidat. Dávám v poměru 1:1. Štávu vařím zprudka 15 minut na hlubší pánvi s nepřilnavým povrchem. Nejvíce se mi osvědčil kamenný povrch, jiné pánve už nepoužívám.
Pak sporák vypnu, pomalu vmíchám odměřené množství cukru a znovu vařím asi 5 minut.
Pokud by po kápnutí na studený talířek neželírovalo, pár minutek přidám. Jestli je hodně rybízu, tak želíruje výborně. Pak stačí plnit do připravených skleniček. K plnění používám seříznutý trychtýř.
Po naplnění nechám vychladit víčkem dolů.
Teda, Jarinko, ta radost, když vejdeš do ,,špajzu!,,
OdpovědětVymazatčerstvý chleba s dobrým máslem a domácí zavařeninou a k tomu horký čaj ... JO!
Jiřina z N.
To je pravda. A bez chemie! Teď jsou na řadě okurky, pak hrušky, švestková povidla a jablečný mošt.
Vymazatjj,super, vyzkouším zítra. Hanka
OdpovědětVymazat