Marmeláda "Bobulka"

Už víc než 20 let dělávám rok co rok tuto marmeládu. Patří mezi stálice mých Babiččiných lektvarů.


Každý rok chutná malinko jinak pdle toho, jak se urodí jednotlivé bobuloviny; černý a červený rybíz, angrešt, maliny a jahody. Letos ji mám bez malin a jahod.


Nejobtížnější bývá dostat šťávu bez slupek a jader. Po vyzkoušení různých způsobů jsem nakonec zůstala u tohoto:
Nejdříve všechno ovoce nadrtím v sekáčku,


a potom přepasíruju přes jemné sítko.


Čistou šťávu zvážím, abych věděla, kolik cukru mám přidat. Dávám v poměru 1:1. Štávu vařím zprudka 15 minut na hlubší pánvi s nepřilnavým povrchem. Nejvíce se mi osvědčil kamenný povrch, jiné pánve už nepoužívám.


Pak sporák vypnu, pomalu vmíchám odměřené množství cukru a znovu vařím asi 5 minut.


Pokud by po kápnutí na studený talířek neželírovalo, pár minutek přidám. Jestli je hodně rybízu, tak želíruje výborně. Pak stačí plnit do připravených skleniček. K plnění používám seříznutý trychtýř.


Po naplnění nechám vychladit víčkem dolů.



Komentáře

  1. Teda, Jarinko, ta radost, když vejdeš do ,,špajzu!,,
    čerstvý chleba s dobrým máslem a domácí zavařeninou a k tomu horký čaj ... JO!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. A bez chemie! Teď jsou na řadě okurky, pak hrušky, švestková povidla a jablečný mošt.

      Vymazat
  2. jj,super, vyzkouším zítra. Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.