Pletená panenka

Zima je ideálním obdobím na pletení a všelijaká tvoření v teple domova. Proto dnes přicházím s panenkou, jejíž návod pochází ze stejných časů jako pletené myšky.


V tomto provedení se jedná o chlapečka v kalhotkách, ale dělala jsem i holčičky se sukénkou a dlouhými vlásky. Základ je vždy stejný a konečný vzhled závisí jen na vaší fantazii.

Plete se dokola jakoby punčocha na 40 oček a jen se střídají barvy podle částí těla. Boty tvoří 10 řad, nohy 30 řad, trup 25 řad, obličej 15 řad, vlasy 10 řad a čepice 10 řad. V posledních 2 řadách u čepičky se očka splétají vždy 2 vedle sebe a zbývající se protaženou přízí stáhnou. Vznikne tak pytlíček, který se naplní vatou nabo polštářovou výplní. Pak se otvor u botiček zašije a panenka se tvaruje. Hlavička se podváže přízí, nohy a ruce dostanou tvar prošitím. Obličej se vyšije. To je základní panenka, která se pak dotváří.
U této je dopletený lacl se kšandami. Stačilo nabrat 10 oček z okraje kalhot. Pokud chcete sukýnku, nahodí se očka po celém obvodu nohou a přídá se na počet 53 ok. Počet řad záleží na délce sukýnky.
Vlasy jsou provlečené pomocí háčku. Pokud chcete vlásky po celé hlavě bez čepičky, tak řady pro čepičku se pletou v barvě vlasů. Je však dost pracné naháčkovat tolik vlasů.

Komentáře