Jak na průvan na pergole

Od jara do podzimu využíváme pergolu jako další obývací pokoj. Původním záměrem bylo nechat ji co nejvíc otevřenou, ale to se ukázalo jako ne příliš praktické. V horkých dnech je proudění vzduchu příjemné, ale když je větrno a chladno, tak protější otevřené strany působily jako komín, kterým to pěkně protahovalo. Po uzavřené boudě připomínající autobusovou zastávku jsme však rozhodně netoužili, a tak jsme hledali způsob, který by průvanu zamezil, trochu odclonil pohledově od sousedů a zároveň neubral na světle a možnosti výhledu. Dobrým odstíněním je záclona, je vidět ven, ale ne dovnitř. Ve větru však vlála, a tak jsme nakonec vymysleli řešení, které popisuji v příspěvku Zastínění na pergole.

Toto řešení se osvědčilo, proto jsme ho použili i na druhé straně nad zídkou.

Stále však ještě zůstával dost velký boční otevřený prostor, kterým táhlo a bylo vidět. Původně  v něm měl být zahradní krb, ale nakonec jsme usoudili, že na grilování nám stačí malý mobilní a vytvořili jsme tady vstup do pergoly a později i k vířivce. Ve vstupu by však ukotvená záclona být nemohla, proto jsme se rozhodli pro jednoduché prosklené dveře a na zakrytí provázkovou záclonu, která ve vchodu nepřekáží. Zasklení nám provedla již osvědčená firma Svět oken, o které jsem se už zmínila v dřívějším příspěvku.


No a když je opravdu hodně velký vichr, tak provázkovou zaclonu svážu do uzlu.

Zůstala tak otevřená jen strana s výhledem do zahrady a na pole, odkud nás k večeru chodí pozorovat jen srnky.

Komentáře

  1. Každá změna u vás je, Jarinko, k lepšímu a moc ráda nakukuji, cos zase vytvořila. Tak ať se ti i nadále daří. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já když netvořím, tak nežiju. Mám to jako ty s těmi výlety. Zdravím do N.

      Vymazat
  2. Jarinko bezvadné řešení. Já mám též tzv. "okénko" a od severu. Někdy fouká vítr a i hodně chladný. Popřemýšlím, váš nápad je výborný. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.