Recepty přidávám na blog 1 krát max 2 krát za rok. Tento mám opravdu už mnohokrát osvědčený, proto se chci s vámi podělit. U některých bublanin se mi stalo, že ovoce kleslo na dno, tady pěkně drží na povrchu a protože jsem huba mlsná, vylepšila jsem si bublaninu ještě posýpkou, takže je to spíš koláč.
Jak na to? Nejdříve obejdu zahradu a natrhám, co mi padne do oka a u slepiček se zastavím pro vajíčka. Jednotlivé druhy ovoce sbírám zvlášť. Má to svůj důvod.
Začnu přípravou posýpky, aby měla chvíli čas odležet se v ledničce. V misce zpracuji 100g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru a 120 g polohrubé mouky. Dám do chladu.
Nejdříve však ušlehám sníh z 5 bílků, dokud jsou metličky čisté a teprve pak se pustím do vyšlehání nachystané směsi.
Z domácích vajíček je pěkně žluťoučká. Teď přidám 9 lžic mléka a 230 g hrubé mouky (ano, hrubé), do které jsem vmíchala 1 prášek dopečiva. Opět vyšlehám a nakonec lehce vmíchám čepici z připraveného sněhu.
Na velký plech vyložený pečícím papírem naliju těsto a rovnoměrně rozprostřu. Nastal čas sypat ovoce. Aby byly jednotlivé druhy rovnoměrně všude, přidávám je postupně. To je důvod, proč je mám oddělené.
Nakonec drobenku a šup do trouby na 35 -40 minut.
Po upečení pocukruju a po vychladnutí se může krájet.
Pokud chci dávku jen do dortové formy, tak budu potřebovat3 vejce
100g másla nebo Hery
150 g cukru krupice
5 polévkových lžic mléka
140 g hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Na posýpku:
50 g másla nebo Hery, 50 g moučkového cukru, 60 g polohrubé mouky
Jarinko, taková dobrota, jen ty slepice nemám, ale vajíčka se dají i koupit. Tento koláč s dobrou kávou, to je sen. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatBublanina je jedno z mála sladkých jídel, které fakt nedávám. Ovoce v mých očích (a ústech, samozřejmě) musí být čerstvé, jakékoliv tepelné zpracování mu jen uškodí. Anebo ji možná nemusím, protože mi ji babička od dětství vyloženě nutila. :D Navždy budu mít bublaninu spojenou s ní, ale existijou i lepší vzpomínky. :D
OdpovědětVymazat