Moderní styly interiérů

V minulém příspěvku jsem psala o knize Styly interiérů a teď z ní vybírám první skupinu 4 stylů, které se dají pojmenovat jako moderní. U každého představuji úvodní fotografii a cituji stručnou charakteristiku.


Moderní styl má kořeny ve 20. letech 20. století a preferuje vzdušný, otevřený, přehledně uspořádaný prostor. Tvarová čistota a jednoduchost je mu blízká stejně jako minimalismu, ale narozdíl od něj se nevyhýbá barvám, vzorům ani dekoracím, které mu dodávají osobitý vzhled.


Minimalistický styl v interiéru vyjadřuje touhu po volném prostoru s minimem nábytku i doplňků. Kvantitu nahrazuje kvalitou, s minimem prostředků dokáže vyvolat maximální účinek a řídí se heslem "v jednoduchosti je krása".


Kolébkou skandinávského stylu je od 20. let 20. století Švédsko, odtud se v 60. letech prostřednictvím IKEA začal šířit do světa. Skandinávský styl sdružuje to nejlepší z národních stylů a zahrnuje například dánská svítidla, finské sklo nebo švédský nábytek, který dlouhodobě patří ke světové špičce.


Elegantní styl se ideálně hodí do luxusních městských bytů a honosných vil. Řada jeho stoupenců se rozšiřuje společně se zvyšující se životní úrovní, kterou věrně zrcadlí. Hlavní charakteristiky stylu nejlépe vystihují pojmy: nadčasová elegance, noblesa a vytříbený vkus.

Komentáře