Štrůdl

Stejně jako houby, patří k podzimu i jablka. Letos díky jarním mrazíkům byla úroda mizivá, ale na oblíbený moučník jsem přece jen něco nasbírala. Vyzkoušela jsem během let různé recepty, ale tento štrůdl zvítězil a už jiný nepeču.


Na těsto je zapotřebí:
250 g ztuženého tuku (osvědčila se mi Iva)
300 g hladké mouky (jedině dvou nulka, na kvalitě mouky a tuku hodně záleží)
11 lžic vlažné vody
špetka soli
Tuk nastrouhám na hrubém struhadle, přidám mouku se solí a vodu a vypracuji hladké těsto. dám do chladu odpočinout.
Na náplň je zapotřebí:
15 středně velkých jablek
hrstka vlašských ořechů
cukr a skořice podle chuti
troška strouhanky
Jablka oloupu, nastrouhám na hrubém struhadle a ručně z nich vymačkám šťávu.
Těsto rozdělím na dva díly. Každý rozválím , lehce posypu strouhankou, nakladu hodně jablek, které posypu lehce cukrem a skořicí a hodně ořechy nahrubo nasekanými.


Pečlivě zavinu, aby přehyb byl vespod a štrůdl se během pečení nemohl otevřít. Přenesu na plech s pečícím papírem, potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu jemně nasekanými ořechy.


Peču asi 40 minut na 180 - 200 stupňů do zlatova.


Ještě horký ho hodně pocukruji moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Výborný je odleželý 2. i 3. den. Ale kam ho schovat, aby ho nikdo nevyčenichal, když tak voní!?


Dobrou chuť.

Komentáře

Okomentovat

Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.