Pomalu
nastává čas zralých švestek, ze kterých se dá dělat spousta dobrot. Tou
nejrozšířenější je samozřejmě slivovice, ale slaďoučká voňavá povidla
taky není marné si udělat. Letos se teprve na vaření povidel chystám,
protože švestky musí být hodně vyzrálé.
Tytam jsou doby, kdy se při
několikahodinovém vaření musely švestky míchat, aby se nepřipálily. Jde
to i velmi jednoduše. Za málo práce hodně muziky. 3 kg odpeckovaných švestek (nejlépe pravých) prosypu 1/2 kg cukru a zaliju 1/8 litru octa.
Nemíchám a nechám do druhého dne odležet. Pak v hrnci se sendvičovým
dnem vařím pod pokličkou prudším varem asi hodinu a po té na mírném ohni
pomalounku dalších 5 hodin. Za celou tu dobu se ani jednou nesmí
zamíchat. Nakonec přidám lžíci rumu, lžičku skořice, popř. badyán a
tyčovým mixérem promíchám Horké liju do zavařovacích sklenic, zavřu a
obrátím dnem vzhůru, aby se vysterilizovalo i víčko. Na nalívání
používám plastový trychtýř, kterému jsem odřízla úzkou špičku.
Komentáře
Okomentovat
Nevkládejte prosím žádné odkazy. Děkuji. Komentáře s odkazy budou ihned mazány.