Povidla bez míchání

Pomalu nastává čas zralých švestek, ze kterých se dá dělat spousta dobrot. Tou nejrozšířenější je samozřejmě slivovice, ale slaďoučká voňavá povidla taky není marné si udělat. Letos se teprve na vaření povidel chystám, protože švestky musí být hodně vyzrálé.

Tytam jsou doby, kdy se při několikahodinovém vaření musely švestky míchat, aby se nepřipálily. Jde to i velmi jednoduše. Za málo práce hodně muziky. 3 kg odpeckovaných švestek (nejlépe pravých) prosypu 1/2 kg cukru a zaliju 1/8 litru octa. Nemíchám a nechám do druhého dne odležet. Pak v hrnci se sendvičovým dnem vařím pod pokličkou prudším varem asi hodinu a po té na mírném ohni pomalounku dalších 5 hodin. Za celou tu dobu se ani jednou nesmí zamíchat. Nakonec přidám lžíci rumu, lžičku skořice, popř. badyán a tyčovým mixérem promíchám Horké liju do zavařovacích sklenic, zavřu a obrátím dnem vzhůru, aby se vysterilizovalo i víčko. Na nalívání používám plastový trychtýř, kterému jsem odřízla úzkou špičku.



Komentáře